Friday, August 5, 2011

Sepetang Ramadhan.Sedekah Itu Jariah.Tapi Kalau Macam Ni..???



Alhamdulillah...tinggal beberapa jam saja lagi nak masuk waktu berbuka..semoga terus diberi kesihatan yang baik supaya tiada yang mengelat nak berbuka dikala azan Asar bergema...

Al-kisah..nak berkongsi satu kisah benar..baru terbuka email..dan terbaca..selalu kalau dapat email, just tengok2 macam tu jerk..tapi hari ni...email from dia ni jugak *xhabis2 publisiti* tentang seorang peminta sedekah yang giat meraih rezeki di Bazar Ramadhan ..berasal dari Kemboja..meh kita layan gambar..biar anda sendiri yang menilai... =)


kesian kan...???

 kaki kudung...

 saya memang xboleh tengok kalau macam ni....meruntun hati....kesian..walaupun Islam tidak mengajar umatnya untuk meminta-minta...tapi bila tengok balik keupayaan orang ni..huurrmm....
bersyukurlah dengan apa yang kita ada..





















































































































































eh..eh...????

 bukan ke ni peminta sedekah tadi kan???


 opsss...dia pakai kaki palsu rupanya...kaki palsu ni dia simpan kat bawah van yang agak jauh sedikit dari bazar tadi..jauh dari orang ramai..



menurut email yang saya terima tu...peminta sedekah ni dibawa balik ke bazar tadi..dan orang ramai agak geram dengan dia sebab tadi minta sedekah..elok2 ni boleh jalan plak..dan difahamkan jugak lelaki ni berkemungkinan bukan Islam..pendapatan yang dia raih hari tu...dalam rm60..bayangkan...kalau dalam sebulan bulan Ramadhan..banyak tuh...lepas baca email ni terus saya teringatkan kanak2 kecil minta sedekah masa pergi UMRAH hari tu...



 helah tersendiri...sorok tangan dalam lengan baju....

 tengok tuu...marah kalau orang kacau..

yang ni...nak kesian pun xjadi...lawak lagi ada....






terngiang-ngiang...budak2 ni duk kat tengah jalan sambil nyanyi.... "ALI BABA"


2 surat cinta:

ney said...

org malaysia ni baek sgt, tu yg ramai jd pemintak sedeqah sebb memng pulangan die lumayan.

tp, klo tak silap, ustazah dlu kata tak bolh bg duet kat org mintak2 ni, kecuali kalau die offer brg bila kita bagi duet,like tisu ke. tapi tak sure la. cube intan tnye org yg lebih pakar ye~

btw, selamt berpuasa=)

khaifaiz said...

Ntah la nk kata lagu mana.. bkn bln puasa pun memang melambak2 org mintak sedekah...

 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri