Wednesday, August 10, 2011

Hobi Baru!


di kala senggang di bulan Ramadhan....huuuuu...ketinggalan betoi lah! menggelabah...orang lain xkecohnye puuunnnn....! serius! dulu2 kalau nampak game nih memang buat deerrrkkk je..xpandai tapi xnak mengaku..heh...dalam phone ada tapi xpernah rasa nak main pun game nih. lagi sekali. xpandai nak main!


now...akibat terkesan dengan pengaruh hb..dia suka sangat main nih..especeli kat fon..mula2 dulu xtau lagi..tengok macam..."ish...dia ni duk main meset ngan sapa...dari tadi duk pegang fon jerk.."..."ish..xboleh jadi nih..." ngeeeee jahat sunggoh sangka buruk kat hb sendiri...hohooo...rupa2nya dia duk main niiii.....cepat2 istighfar...


ilham : google


Sudoku merupakan sebuah permainan angka yang berasal dari Jepang. Permainan ini mengasyikkan dan dapat mengasah otak kita. terdiri dari kotak yang berisi 9 x 9 kotak kecil dan terdapat 3 x 3 kotak sejumlah sembilan yang seperti yang ada pada gambar disamping ini. tujuan permainan ini untuk mengisikan angka-angka dari 1 sampai 9 ke dalam jaring-jaring 9×9 yang terdiri dari 9 kotak 3×3 tanpa ada angka yang berulang di satu baris, kolum atau kotak. Itulah yang menjadi kesenangan dalam game ini, kita harus meletakkan angka kosong berdasarkan petunjuk angka-angka yang sudah tersedia. Permainan ini akan berakhir jika kita berhasil mengisi semua angka yang ada sesuai dengan aturan permainan ini.

Terdapat aturan dalam permainan ini iaitu :
  1. Satu baris harus berisi angka satu sampai sembilan, tidak boleh ada angka yang double.
  2. Satu Kolum harus berisi angka satu sampai sembilan, tidak boleh ada angka yang double .
  3. Satu kotak kecil 3 x 3 harus berisi angka satu sampai sembilan,tidak boleh ada angka double.

Untuk menyelesaikan permainan ini ada banyak strategi dan cara. Semakin kita berlatih kita akan menjadi terbiasa dan mahir. Ketelitian juga diperlukan disini. Jika kita sudah mengetahui skillnya kita boleh  menyelesaikan permainan ini dengan mudah. Practice make perfect! sekarang ni mudah nak dapatkan game nih...online boleh..buku boleh..suratkobar boleh..dan nak senang rilek2 boleh belek phone! macam saya ni...sekarang dah xbosan2 dah...game baruuuu...babai freecell babai solitaire!



khusyuk main sudoku sambil tarik selimut hujan2 sambil goyang kaki..lalalalaaa~ 

2 surat cinta:

farah said...

ish.......warga nepal nih. suka nampaknya. hm.....baring sambil goyang kaki. xpa2. asal senang ati...... sok ni tak dan nak dok lagu tu dah....

INTAN said...

hahahaa jangan la jeles warga lombok!

 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri