Monday, July 11, 2011

Jalan-Jalan Cari Iman


Assalamualaikum.... Happy Monday uooolllssss..
weekend pergi mana? lepaking kat rumah? balik kampung? lari dari kL? or join BERSIH? saya xpergi mana2 pun..duduk umah jerk..BERSIHkan umah..n rileks2 goyang kaki...minggu ni saya last praktikal..so lepas ni nak fikir pasal report plak..hadushh..only 2weeks kena siapkan..aiyaaaaaa..tapi sebelum nak tensyen pasal report baik saya siapkan entry Umrah saya nih..huhuu...dah nak sampai ke penghujung dah...ops..rupanya ada orang tertunggu2 entry ni..bila nak up??? asyik tangguh sajork! hihiii...ok sekarang jugak teman kasi up! 

bersambung dari entry lepas..balik dari rumah sedara..lepas penat2 shopping...sampai hotel sebelum Isyak macam tu..kena sampai awal la..sebab malam tu malam Jumaat..kalau lambat sikit jalan jem dan ditutup..bagi laluan penduduk Mekah nak ke MH baca : MasjidilHaram... eceli hari Khamis & Jumaat depa cuti.. nak2 hotel yang saya duduk tu berdekatan dengan MH dan memang kawasan jem..kalau kat KL lebih kurang macam kat Jalan TAR gitu..or Chow Kit..

esoknya..pagi Jumaat balik dari Solat Subuh di MH... sarapan dan terus berkumpul dengan jemaah lain..nak pi Jalan-Jalan Cari Iman..saya dan jemaah berjalan sejauh 5km meninjau kota Mekah...sangat2 terkesan dan meninggalkan kenangan yang berharga dalam diri..maklumlah sepanjang berada di Kota Mekah masa saya banyak dihabiskan berulang-alik dari hotel ke MH..so nilah masa yang berbaki untuk bersiar2 di Tanah suci..esok dah nak berangkat pulang.. =(  ok mood bertukar! jom sama-sama cari iman...bersedia ye dengan pic yang membanyak! cekidaut!


depan MH pintu 1 King Abdul Aziz

matahari mula menunjukkan sinarnya..perjalanan tetap diteruskan dengan zikrullah..mendamaikan...~

Menara Zam-Zam

kasi zoom sikit! oh, ada bateri rupanya..

bangunan yang telah saya lupa bangunan apa...hihihiii

 penerangan oleh ustaz...khusyuk masing2... =)

 dalam banyak2 rumah..yang mana dikatakan tempat lahir Rasulullah SAW..?? ok satgi kita pi...

 Babussalam...Rasulullah selalu masuk melalui pintu ni...tapi sekarang tidak lagi dibuka..


Safa dari luar

 Marwah dari luar...
Maktabah baca : perpustakaan Makkatul Mukarramah - tempat lahir Baginda Rasulullah SAW

Orang India... celup kain dalam air zam-zam..depa xboleh bawak botol2 ke negara sendiri...

 jadi depa buat macam ni..bila balik India depa guna la kain ni...

 xboleh masuk pun...

 hai laaa... ni yang xgemor ni...

 berkenangan di situ... ~

rumah2 penduduk tempatan...bulan Ramadhan ja depa duduk sini..sebab dekat dengan MH..
senang nak terawih..
 dan berhadapan dengannya...kawasan rumah Siti Khadijah RA..kini dijadikan tandas awam..ermm..

 jalan lagi...menuju ke tapak Masjid Kucing..

 di tapak yang mana Rasulullah SAW memacakkan bendera ketika Baginda mula sampai ke Kota Mekah..

 antara tetamu Allah yang mahu gambarnya diambil dan ditayangkan disini..kasi can la kat dia..

 burung2 yang menyambut tetamu Allah dari seluruh dunia...

ok sampai hotel dah...on tv jap..tengok live dari MH..bersiap untuk Zohor..

















rindukan Baitullah...rindu yang takkan luput..
Allah...Allah...Allah...
=(

4 surat cinta:

Anis izyan Abd Rahman said...

indah dan tenang dunia ketika hati dan jasad disana kan ~

Ct Baizura said...

seronoknya dpt jejak kaki kat bumi suci....naik sebak lihat photo2 awak, sambil dengar lagu Mau la ya Solli....bila la pula saya nak jejak kaki kat sana..mmg teringin sgt2...huhuhuhu

Ct Baizura said...

seronoknya dpt jejak kaki ke tanah suci, sebak saya lihat photo2 awak, bila la agakna saya berpeluang jejak kaki ke sana...teringin sgt3....huhuhu..

ibn suhaimi™ said...

Insya'allah menjadi tetamu haramain lagi..

Allahumma aminn..

Mesti pengalaman yang tak dapat lupakan kan..mabruk alaiki intanbesh..

 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri