Saturday, April 30, 2011

Musafir Baitullah : Perjalanan


Assalamualaikum wbt...

akhirnyaaaaa...terbuka jugak pintu hati nak update..huhuu..
punya la lama berkepok dlm draft..duk simpan dh jadi pekasam baru nk publish entry ni kan...gmbar dlm external pun dh berkarat dh..huuuuuuu al-kisah...bizi katenye...balik2 umrah..sibuk masuk kuliah...maklum 2minggu tinggal...kuliah 1 hal...nuuuu...assignment lagi..yg tertangguh selama ketiadaanku..wajib la setelkan..
dengan testnya lagi...phewww..!! apa2 pun alhamdulillah...dh tamat pun kuliahnye utk semester 6 ni..
sikalang bizinye lagi...duk tgh exam ni..igt lps habis exam baru nak up entry kan....tp mcm bosan je ni...meh le dekat skit cucu2...ni nenek nak cite pengalaman nenek ms muda2 dulu...hihihiii....


ok stop nonsense..!


sambung entry sebelum2 ni...bermula dengnn perasaan bercampur baur..pertama kali nak jejak kaki ke Tanah Suci.. & sekarang perasaan tu sudah bertukar...tukar menjadi sedih..rindu sgt2 pada Baitullah..rindu 
pada Tanah Suci..suasana..persekitaran..mak2 Arab..pak2 Arab..*ececee..bunyi2 hon..ermm..dah mula la start nak tacing2 nih...tsk...tsk...betul kata org..siapa yang pernah menjadi tamu Allah..pasti nak berkunjung lagi..iyeeee...PASTI NAK PI LAGI..macam sy... =) ...Alhamdulillah jugak..sepanjang sy berada di Tanah Suci Mekah & Madinah sy diberi kesihatan yang baik untuk melakukan ibadah..pendek kata...nak jln kaki masuk keluar masjid tu xda masalah la..cuma keadaan cuaca di sana yg menyebabkan hidung terasa sgt pedih..selsema skit2..ok biasa la tu normal...lain pula bila dah smpai Malaysia...kafarah dosa.. syukur Alhamdulillah...hati pun tenang..terasa dkt dgn Allah...apa saja yang sy buat mseti teringat..eh..Allah tgk..malu..eh..Allah dgr...dah2...cuma kdg2 tersasar jgk..manusia xkan terlepas dr godaan syaitan..istighfar banyak2 ye cucu2 sekalian... 


Perjalanan dari KUL ke Madinah dgn menaiki penerbangan Saudi Arabia mengambil masa lebih kurang 8jam..*kalau xsilap sbb konfius dgn perubahan jam masa tu.. lps transit di Riyadh selama 1jam..perjalanan diteruskan...dlm flight duk fikir..bila la nak smpai..bila la nak sampai......daaaaaaannn... Akhirnyaaa....sampai!! Subhanallah...dlm flight lg dah nampak kilauan lampu2...terpancar dari bandar Madinah..betul la..Madinah adalah Kota Cahaya..cantik...dlm hati ni...Ya Allah...Kau jemput aku...Ya Rasulullah...Aku xsabar utk berjumpa dgnmu...keadaan hati yang sangat2 sayu...hiba...*ok mata dh start berair....sangat2 tidak percaya dh smpai Madinah...*nasib time transit di Riyadh blh tukar seat tepi tingkap..boleh tacing2 xda org tgk..hihihiii...sampai Madinah dalam kul 1pg camtu...ya! kaki dh jejak tanah arab! impianku tercapai! walaupun bukan dgn tujuan menuntut ilmu...tp kali ini dgn niat yg lebih mulia.. =) Alhamdulillah...syukur Ya Allah... ok sambung cite...cuaca Madinah sgt sejuk..sy yg kekurusan terasa mcm nak tumbang..angin kuat....best! ...dkt airport Madinah sj dh dkt berapa jam...*xdan nak set2 masa time tu..
mana taknya...depa xpakai sistem kat KLIA tu..kena beratoq la ceq oi...kat situ dh mkn masa..jemaah lain lg..lps tu urusan barang plak...mak ayah sy bawak brg 15kotak ok..adik bradik Mekah kirim..pheww..!! xpala..sekali sekala...depa ngidam makanan Malaysia.. =) dh kuar airport...2org Mutawwif sudah sedia menanti terpacak kat luar..hihii...sgt bagus ok depa ni..bg tunjuk ajar..sambil membawa jemaah dgn kisah2 Nabi...bwk jemaah bermuhasabah..pendek cite..naik bas je memang air mata akan turun dgn lebat selebatnya..mutawif dari pakej SUTRA BISTARI la kataaa....

fuh...!! betoi orat pinggang sat..ni la 1st time nulis panjang2 gini...byk betul perkongsian nak di bagitau..hihiiii...
pengalaman pertama saya ke Tanah Suci utk Umrah.. =)


dari airport ke hotel xjauh mana.....
saya & jemaah menginap di Hotel Andalus bertentangan dengan Perkuburan Baqi'....
kat bwh hotel tu ada tempat2 soping...ngeee~ Andalus Plaza...hihihii...TAPI...turun2 bas....



SUBHANALLAH...ALLAHUAKBAR....MASYAALLAH....



Masjid Nabawi....iyeeee...sudah berada di depan mata...trus snap..snap...snap....xmau naik hotel rasa...trus nak masuk...hihiii...tp apakan daya..badan yg penatnya xterasa terpaksa rehat dlu...nnti demam xblh buat ibadat..lagi nayaaaaa....day 2 at Madinah....to be continue....hihihi...dh masuk Asar..jom solat!


2 surat cinta:

Azree said...

Mudah-mudahan sempat untuk beribadat di sana..

INTAN said...

insyaAllah...berdoalah agar dijemputNYA...
DIA mendengar setiap rintihan hambaNYA..
=)

 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri