Monday, March 14, 2011

Musafir Baitullah : Doa dan Pengharapan

Doa Yg Di Baca Selepas Solat Sunat Musafir


yg bermaksud :


" Ya Allah, Engkaulah teman dalam perjalanan dan Engkaulah penjaga utk keselamatan kaum keluarga yang ditinggalkan, harta benda, anak cucu dan sahabat handai. Ya Allah, sesungguhnya kami memohon kebaikan dan ketaqwaan dalam perjalanan ini dan juga amalan2 yg Engkau redhai. Ya Allah, kami memohon supaya diperdekatkan jarak perjalanan ini dan dimudahkan perjalanan kami ini dan kurniakanlah kepada kami disepanjang perjalanan ini kesihatan tubuh badan, agama dan harta. Sempurnakanlah maksud kami menjalankan ibadat umrah dan menziarahi kubur Nabi Muhammad SAW. Ya Allah, sesungguhnya kami berlindung denganMU dari segala merbahaya dalam perjalanan dan perkara2 yang mendukacitakan. Jauhilah perkara buruk pada kaum keluarga, anak cucu dan sahabat handai kami (yg tlh ditinggalkan). Ya allah, letakkanlah kami dan mereka sekalian dalam pemeliharaanMU. Janganlah Engkau mengubah kesihatan yang ada pada kami dan mereka, Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Penyayang... "

Amin Ya Rabb...


Bacaan sebelum Meninggalkan Rumah

  1. Surah al-Ikhlas 3x
  2. Surah al-Falaq 3x
  3. Surah an-Nas 3x
  4. Ayat Kursi 3x

Doa Slpsnya yg bermaksud :

" Dengan nama Allah, aku bertawakal pada Allah, tiada kekuatan dan keupayaan melainkan dengan izin Allah Yang Maha Tinggi dan Yang Maha Besar. Tuhanku, aku berlindung denganMU dari menjadi sesat dan disesatkan, dari tergelincir atau digelincirkan, dari melakukan kezaliman atau dizalimi dan daripada menjadi jahil atau dijahili ".


Doa Apabila Hendak Keluar Rumah 

" Dengan nama Allah aku melangkah, berserah diri kepada Allah, tiada daya upaya dan kekuatanku melainkan dengan pertolongan Allah ".semalam xdpt lelapkan mata..
memikirkan situasi yang akan berlaku..
berdebar2...Ya Allah...
dpt lelap kejap..mimpi...ermmm....
bangun sebelum Subuh melayan ragam perut yg xsemena2..
Ya Allah Kau permudahkanlah...

2 surat cinta:

fisa othman said...

semoga segalanya di permudah kan dear...;)

Azree said...

Teruskan perjuangan ini selagi di atas jalanNya~~

 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri