Monday, March 18, 2013

Kenapa..???





anyone please help me...
kenapa ye status unpaid? bulan lepas cash out sampai hari ni xdapat lagi
selalu berapa lama baru dapat ye?
oh, sebenarnya sejak 2009 mula berbloging 2013 baru cash out!
kikiki... 
apapun Alhamdulillah rezeki...
opss total earning terpaksa dirahsiakan sebab takut kena rompak
hehehe...
tapi kenapa unpaid pulak ni...??????

Sunday, September 30, 2012

Pengalaman Bersalin





Bismillahirrahmanirrahim.... Alhamdulillah entry pertama sebagai seorang ibu.. hehe.. usia baby dah masuk 2bulan baru nak up entry.. kui2... almaklumlah anak sulung.. sampai hari ni duk rasa macam "eh, aku dah ada anak? " apapun, rasa macam hidup dah lengkap sekarang ni... eceli entry ni dah lama berkepok dalam draft tu.. tapi setengah jerk.. so hari ni mudah2an dapat la publish entry ni.. xlarat dah nak simpan. hakhak

al-kisah pengalaman bersalin saya yang pertama merangkap anak sulung... eh, nak start dari mana ni?? ngeeee~ ok2... 29 Julai hari tu bersamaan ahad.. lebih kurang jam 9 pagi saya tersedar dari tidur.. biasalah bulan puasa lepas sahur tunggu azan then lepas solat tidur la kan?? heee... oh, time tu saya adalah keseorangan dirumah berikutan *wah! suami ada kat tempat kerja..ok dia kerja hari tu. sedar2 dari tidur rasa macam nak yak je kan... duduk termenung la dulu... kot2 nak rasa apa pulak.. aleh2 bangun2 katil rasa semacam... jadi setelah diteliti petanda nak bersalin sudah keluar... perasaan time tu sanagt cool... call husband cakap ada turun darah plus lendir.. tapi sikit. saya yang sangat xsabar nak bersalin terus ajak husband pergi hospital.. kekeke... sebelum pergi tu siap mandi manda dulu... ok sangat rileks... sampai hospital doc cek bukaan jalan...

"ok memang tanda sudah ada tapi jalan xbuka lagi.. jadi awak balik dulu ye".... pasraaahhhh... jadi moh le kita balik dulu... masa kat rumah tengahari tu ada rasa sikit2 sakit tu... tapi buat derk je... lagipun xpandai nak set2 time kan, berapa kali rasa sakit dengan tempoh masa tu... tapi rasa sakit makin kuat bila nak ke petang... saya dah start timing.. mula2 xkonsisten sangat... kadang2 15minit sekali rasa sakit... kadang2 setengah jam... lepas tu teruuusssss 10minit sekali sakit... sampai la ke malam... 5minit sekali sakit.. baru saya tau, sakit tu sampai xboleh berjalan.. ate? macam mana saya nak amalkan petua mandi untuk kurangkan rasa sakit??? duduk xkena, baring xkena, berdiri xkena.... aiihhhhh... ok malam tu my sis ada datang ke rumah konon nak hantar adik saya sebagai teman kat rumah... aleh2 dia paksa pergi hospital dan malam tu jugak saya terus admit... walaupun bukaan baru 2cm..

malam 2 dalam ward memang saya xboleh tidur langsung... sakitnya hanya Allah saja yang tau.. eh, dan orang2 yang pernah merasainya.. hehe.. nak2 pulak husband xdibenarkan untuk teman.. oh ye, saya bersalin di hospital ampang.. layanan ok la.. 5bintang saya bagi untuk staff nurse di labour room! opss staff labour room saja ok.. haha.. ok sambung story.. rasa sakit masa kat ward tu memang saya sampai rasa nak operate saja.. jeles tengok patient lain yang sangat rilekssss menunggu saat untuk di operate.. siap berlari lagi dalam ward. huh! ok2 xpa.. pahala nih... hari Isnin, 30 Julai... rasa xtahan sangat sakit.. sampai merayu dekat doc... hehehe.. doc sangat baik sebab bagi semangat pada saya.. then dia cek bukaan jalan dah 4cm. yeay! boleh masuk labour room... tepat jam 2.30pm saya masuk labour room... alhamdulillah sepanjang saya menahan sakit dalam labour room tu husband sentiasa ada disisi... dia xputus2 bagi semangat pada saya... rasa bersalah pulak bila kenangkan balik dia kena marah sebab saya sakit sangat. hehe... maafkan ummi ye.. =P

tepat jam 6.05min petang bukaan dah 10cm.. dah tiba masa... dan pengalaman yang sangat berharga, xternilai rasanya saya bertarung nyawa hampir 3jam... menurut staff nurse.. kepala baby mendongak ke atas.. itu sebab baby macam susah nak keluar... dan akhirnyaaaaa... jam 9.08pm seorang bayi perempuan seberat 2.8kg telah selamat dilahirkan.. yeay! saya berjaya... syukur alhamdulillah... =) ... berkat 10 ramadhan... malam pertama saya seorang ibu yang tidur bersama baby disebelah..

thanks pada semua keluarga, sahabat, saudara mara yang mendoakan kesihatan dan kesejahteraan saya dan baby... sesungguhnya saya amat menghargai doa anda!

Tuesday, July 17, 2012

Perkembangan fetus - hamil 37 minggu

Berat bayi anda hampir 6.5 paun / 2.8 kilogram dan panjangnya lebih kurang 20 inci / 50 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Kepala bayi anda sudah memasuki dan merangkumi kaviti pelvis anda - dikelilingi dan dilindungi oleh tulang pelvis anda. Posisi ini memberi lebih ruang kepada kaki dan punggung bayi yang semakin membesar.

Kebanyakan bayi sekarang sudah mempunyai rambut yang lebat, dan sepintal rambutnya adalah antara 1 inci / 2.5 sentimeter panjang. Sebenarnya, sesetengah bayi tidak mempunyai rambut langsung. 

Bercakap tentang rambut, hampir semua bulu lanugo yang menyaluti bayi anda dari masa dia 26 minggu sudah hilang, begitu juga sebahagian besar verniks kaseosa, iaitu bahan yang putih yang membalutnya. Bayi anda akan menelan lanugo itu bersama bahan pembalut, dan sekresi-sekresi lain dan menyimpan semua ini dalam ususnya.
Ini semua akan menjadi buangan najis pertama bayi, iaitu bahan kehitaman yang bergelar mekonium.

Sekitar masa ini ramai wanita bimbang samada mereka akan sedar apabila proses bersalin sudah bermula bagi mereka.  




Friday, July 6, 2012

Perkembangan fetus - hamil 36 minggu

Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. 

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurna.

Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.) 

Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan. 


sumber disini


sekarang ni asyik duk tanya pakcik google tanda2 nak bersalin.. antara tanda2 yang dah saya alami macam sakit di celah kelangkang, kejap2 nak membuang, sakit & lenguh2 dibahagian pinggul, tulang belakang, kerap kentut *hehe*, rasa ringan tu ada sikit tapi bila nak berjalan memang xselesa.... pastu..pastu...eh dah xingat.. cuma yang betul2 nak bersalin macam air ketuban, keluar lendir merah or coklat tu belum lagi.. haa kalau yang tu.. dah kena cepat ke hospital lah.. errmmm... xdapat nak bayangkan macam mana situasi tu nanti. moga2 dipermudahkan. ok, dalam otak saya ni xmau la kalut2 or panic2 yang macam dalam drama tu kan ekekee... nak cool n tenang jerk.. dah siap pesan kat suami... nanti dah sampai masa jangan panic tau.. huuu... barang2 nak ke hospital dah lengkap.. so ini checklistnya :

HOSPITAL CHECKLIST

*ummi*

Kad Merah
IC
H/P
Baju
Kain Batik
Stokin
Peralatan Mandi
Tafsir
Maternity Pad
Tuala
Minyak Angin
Air Zam Zam
Termos
Sweater
Nursing Bra

*baby*

Baby Diapers
Baju
Minyak Telon
Baby Wipes
Tuala Mandi
Stokin/Sarung Tangan
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung
Barut
Topi


almost done...tinggal nak packing masuk beg je.. cuma barut n minyak telon tu masih ada kat my sis... nak bagi sumbangan katanya.. dan saya order set bersalin kat dia.. memandangkan minyak telon tu dah siap dalam set tu so kena tunggu pi ambik kat dia la.. adeh udah le jauh nun setia alam sana..  ermm.. ke ada lagi yang nak kena bawak???? 


#lagu butterfly #dejavu di Kinabalu sudah ditukar kepada Surah Maryam alunan Syeikh Said al-Ghamidi...eceli saya suka dengar Syeikh Misyari lagi.. tapi xdapek pulak nak tepek sini.. al-Ghamidi pun sedap jugak.. =)


Monday, July 2, 2012

Perkembangan fetus - hamil 35 minggu

Berat bayi anda sekarang 5.25 paun / 2.4 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Anda mungkin dapat melihat siku, kaki atau kepalanya menonjol dari perut anda apabila dia mengeliat dan bergeliang-geliut. Tidak lama lagi, apabila dinding uterus dan abdomen anda meregang sampai menjadi nipis dan membenarkan lebih banyak cahaya masuk, bayi anda akan mula mengaturkan aktiviti-aktiviti hariannya secara berkitaran. 

Minggu ini si manja kecil sudah menunjukkan kuku-kuku jari dan mempunyai sepasang buah pinggang yang terbentuk sempurna. Heparnya sudah boleh memproses beberapa keluaran buangan. 

Cecair amnion semakin mengurang dan bayi lebih memenuhi ruang dalam uterus, yang telahpun berkembang seribu ganda saiz asalnya. Anda mungkin telah menambahkan berat badan anda antara 25 ke 30 paun / 11 ke 13.6 kilogram dan penambahan ini sampai memuncak pada minggu ini. Pusat anda pun sudah menjadi besar dan terbonjol keluar. Anda mungkin terasa agak sesak nafas sebab bahagian atas uterus anda telah naik dan mencecah tulang rusuk anda. Cuba ambil posisi merangkak atas tangan dan lutut jika mahu menarik nafas dalam. Walaupun tekanan ke atas pundi kencing anda menyebabkan anda kerap ke bilik air, jangan kurangkan minum air - bayi anda memerlukan banyak cecair. Tapi adalah baik jika anda mengurangkan minuman berjenis diuretik seperti teh dan kopi, sebab ia akan membuat anda kencing dengan lebih kerap. 




Wednesday, June 27, 2012

Dejavu di Kinabalu

oh... Assalamualaikum blog! xpernah2 update tengah2 malam.. tetiba jerk.. ahah! penangan Dejavu di Kinabalu la nih... gigih tuh search lagu kat youtube tepek kat blog. heheee... now dah boleh baca entry sambil dengar lagu.. huhuuu~ agak ketinggalan sikit entry pasal cite nih.. bukan apa, nak layan dulu.. 1st episod n 2nd episod memang xtengok pun masa mula2 keluar kat tv3 hari tuh.. alih2...saya duk rumah macam bosan jerk.. try la layan kat tonton.. eh...eh... macam best jugak cite ni kan??? nak2 lagi ada Aqashaaaaaaa....~ ngeee.... my fav actor jugak tuh.. so apalagi... mula la pukul 7 melekat depan tibi.. OST pun best.. layaaaaannn...~ eh, kualiti gambar cite ni pun cantik jugak.. almaklumlah diorang shooting kat Kundasang nun di Sabah sana.. maunye xcantik! disamping kita pun boleh menikmati keindahan ciptaan Allah sama kan... tunggu nak pergi sana entah bilaaa... nak panjat Gunung Kinabalu tu..??? mimpiiiii je laaahh... heeee .. jadi, sambil2 buat kerja tu boleh la dengar2 lagu ni... =)




Ketika waktu mendatangkan cinta 
Aku putuskan memilih dirimu 
Setitik rasa itu menetes 
Dan semakin parah 

Bisa ku rasa getar jantungmu 
Mencintaiku apa lagi aku 
Jadikanlah diriku 
Pilihan terakhir hatimu


Butterfly terbanglah tinggi 
Setinggi anganku untuk meraihmu 
Memeluk batinmu yang sempat kacau 
Karna merindu


Butterfly fly away so high 
As high as hopes I pray 
To come and reach for you 
Rescuing your soul
 That previous messed up false me and you


Jalan ini jauh 
Namun kita tempuh 
Bagai bumi ini 
Hanya milik berdua

Biar ku berlebihan 
Mendekatimu 
Namun ku tunggu




eh.. #Ameera dah start... =P!

Sunday, June 24, 2012

Perkembangan fetus - hamil 34 minggu


Berat bayi anda sekarang 4.7 paun / 2.2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Dia semakin gempal dan bulat - dia akan memerlukan lapisan-lapisan lemaknya untuk mengaturtepatkan suhu badannya. 

Jika sebelum ini anda belum lagi mula bercakap dengan bayi anda, ini adalah masa yang baik untuk memulakannya - pada 35 minggu kehamilan, pendengaranbayi sudah terbentuk dengan sempurna. Jangan pula terasa malu jika anda sudahpun berbual menggunakan cakap pelat bayi. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bayi baru lahir memberi lebih perhatian kepada nada suara yang tinggi. 

Jika anda merasa bimbang tentang kemungkinan berlakunya pelahiran pramatang, anda akan bersenang hati untuk mengetahui bahawa 99 peratus daripada bayi yang lahir pada 35 minggu kehamilan boleh hidup di luar rahim - dan majoriti tiada menghadapi masalah yang serius. Walaupun sistem saraf pusat bayi anda masih belum matang sepenuhnya, paru-parunya sudah hampir matang sepenuhnya sekarang. 

Ramai wanita mula merasakan sensasi semut-semutan dan kebas di daerah pelvis atau rasa sakit apabila mereka berjalan. Ini mungkin disebabkan sendi-sendi pelvis meregang, sebagai persediaan untuk kelahiran. Jika anda merasakan betul-betul tidak selesa, beritahu doktor anda dan rujuklah tip-tip membantu diri kami. 


sumber di sini

Friday, June 22, 2012

Alhamdulillah...


maka dengan ini tamat sudah pengajian di UniSZA... oh, masa taip entry ni dah seminggu di rumah ye.. ambik mood, rehat2kan minda dulu.. macam xdapat terima kenyataan je dah habis study..kui2.. errkk... sambung?? insyaAllah.. yang tu story2 kendian. yang penting niat tu ada... pheww..! baru seminggu cuti, dah mula rasa rindu nak ke kelas.. dah tetiba macam "eh, esok kelas apa? kat mana?" kalau start sem baru, "eh, jadual dah kluar belum? sapa ngaja sem ni? brapa subjek? brapa jam kredit?" cissss.. poyo gila.. tapi siyesss... rindu semua tu..betul la lecturer saya cakap dulu.. time 1st degree la kamu nak enjoy dengan member2 semua.. nanti 2nd degree, 3rd kalu dah sorang2.. xda masa nak huhahuhaaaaaaa.... ye lah, time tu maybe masing2 dah ada komitmen lain & cara pembelajaran pun dah xsama... 

apa2 pun... selama 7tahun pengajian saya kini tinggal kenangan... tahun 2005-2008 saya ambil diploma dan 2008-2012 ijazah selama 4tahun.. total 7tahun.. fuhh...! lama tu.. sampai keluar U pun dah berdua dah.. ngehngeh... memang banyak kenangan suka duka pahit manis.. sayang plak rasa nak tinggal.. apapun perjalanan hidup masih jauh & perlu diteruskan.xkan nak duduk terperuk dalam kampus je kan?? buat semua kawan2.. u all the best! terima kasih kerana menceriakan hari2 kita seindah alam yang terbentang! thanks kerana banyak ambil berat, prihatin, berkorban masa dan tenaga especially time saya pregnant! pergi klinik, teman tunggu... hehe.. hanya Allah yang dapat membalas segala jasa kalian.. semoga kalian dipermudahkan segala urusan dan berjaya menempuh cabaran akan datang! chaiyok2! juga buat semua pensyarah yang pernah mengajar selama 7tahun pengajian... sesungguhnya ilmu yang dicurahkan saya tidak akan sia2kan.. insyaAllah... *oh my supervisor, sila bagi A untuk tesis saya... =P*

UniSZA 2005-2012 dalam kenangan


so now, memang xda buat apa kat rumah.. duk goyang2 perut je lah. sambil menghitung detik & waktu hari ke hari untuk bertarung nyawa... menyambut orang baru dalam hidup.. =) oh, indahnyaaaaa...~ oh takutnyaaaaaa....~ ngeeeee... i'm nervous! tapi dalam masa yang sama kalau boleh nak cepat2 kluar baby.. huhu...sekarang dah masuk 33weeks 6days... cukupkan 34minggu lah ye.. my sis cakap 36 or 37 minggu tu dah kena standby lampu hijau laaaaaa... means lagi 2 or 3minggu?? ngengengengeeeee~ eh eh.. ntah2 1st Ramadhan kot??  alahaaaiiiii... cemana lah agaknya nanti kan.. psiko betuilah.. rancangan nak bersalin kat mana tu dah ada.. cuma tengok keadaan nanti lah.. mana yang sempat ye.. kalau rileks2.. kita pi ikut planning.. kalau xnyempat2.. yang mana yang dekat je lah.. hehe... keadaan kesihatan sekarang ok.. baby pun makin giat menendang bola ke sana ke mari.. cuma bila dah masuk trimester ke 3 ni macam2 lah... lenguh sana sini.. sakit tang sana, sakit tang sini... nasiblah sekarang dah di sisi suami.. so adalah orang nak tolong urut2 sapu minyak kan.. masa kat tempat study dulu xrasa lenguh sangat.. naik turun motor pergi kuliah pun ok lagi.. jiwa kental la kata... ni dah balik rumah dah xkental pulak.. heheee... nak manja la tuuuu...



oh, baru2 ni saya pergi chek up... semua ok... cuma nurse tu suruh saya pergi scan baby.. hahahaaa... ok2 memang selama 8bulan preggy saya xpernah scan pun. kui2... bukan xmau scan, saya xkisah pun jantina baby boy or girl.. cuma nak tengok cemana keadaan dia kat dalam tu haaaa... so pergi la klinik.. masuk2 bilik doc  yang agak macho tu *eh, doc muda tau... tokojut mak! sogan plak nak tayang perut nih. hahaaaa... gatai!* dia pun tokojut bila saya cakap xpernah scan sebelum ni. "kalau tengok pada perut awak ni macam nak due dah ni..." ngengee... jangan la doc.. lambat lagi nih.. heheee.. dan setelah digodek2 my perut.. hasilnyaaaaaa




see??? nampak tak apa yang saya xnampak?? hehehee... 



Saturday, June 2, 2012

Perkembangan fetus - hamil 31 minggu

Lengan bayi, kaki dan badan terus membesar - dan akhirnya sama padan dengan saiz kepala bayi. Beratnya lebih kurang 3.3. paun / 1.5 kilogram dan dia sudah kelihatan seperti bayi baru lahir. Ukuran panjangnya lebih kurang 16 inci / 41 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki. 

Anda mungkin sedar yang bayi anda tidak lagi bergerak sebegitu giat seperti dahulu. Jangan bimbang; dia tidak lagi mempunyai begitu banyak ruang dalam uterus anda. Selagi anda terasa dia menggeliang-geliut, anda tahu dia sihat sejahtera. Jangan tak percaya pula, dia masih perlu membesar lebih banyak lagi. Dia dijangka boleh naik berat badan dua paun / 900 gram lagi sebelum kelahiran. 

Organ bayi anda terus mematang dan dia membuang air kecil dari pundi kencingnya: Ini persediaan yang baik untuk melatih dia kencing selepas kelahiran. Tak lama lagi anda boleh meramal apakah yang diidam-idamkan oleh bayi anda - skan otak menunjukkan yang fetus mempunyai waktu-waktu tidur bermimpi pada bulan kelapan. 

Anda mungkin telah meningkat berat badan sebanyak tiga hingga empat paun / 1.3 hingga 1.8 kilogram pada bulan ini. Adalah normal bagi berat badan naik satu paun / 460 gram seminggu semasa trimester terakhir sebab bayi anda mengalami satu lonjakan pertumbuhan terakhir sebelum dia dilahirkan. 



Seperti biasa, sumber disini

Saturday, May 19, 2012

Perkembangan fetus - hamil 29 minggu

Berat bayi, lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran. 

Kepala bayi semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu. 

Keperluan pemakanan bayi juga akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Ibu akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid,zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. 

Panduan Pemakanan 

Do I need to eat more in my last trimester? 


So far during your pregnancy, you've not needed any extra calories. But now you're in your last trimester, your energy requirement increases as your baby's growth speeds up. 

This means you will need to start having an extra 200 calories a day. But it doesn't mean you can eat for two! Two hundred calories is only the equivalent of one slice of wholemeal toast with a small can of baked beans, or one slice of cheese on toast. 

Can I have a vegetarian diet during pregnancy? 


If you are vegetarian, you should take extra care to ensure you have plenty of iron and calcium. 

Good sources of iron for vegetarians include fortified breakfast cereals, tofu, wholegrain bread, dark green leafy vegetables, nuts, pulses, dried fruits and even plain chocolate. 

You can get calcium from dairy products, chickpeas, kidney beans and baked beans, sesame seeds and almonds, plus fortified soya products. 

Our daily meal planners, specially drawn up by BabyCenter nutritionist Ng Yee Voon, can help you get the right nutrition at the right time. 

Recipes rich in calcium, iron and vitamin C 


Lunch: pitta bread with lamb's lettuce, gruyere and grapes 
Preparation time: five minutes 

Ingredients
  • 1 large wholemeal pitta bread
  • 1 handful lamb's lettuce or similar salad leaves, washed
  • 50g grapes, halved
  • 30g gruyere cheese, sliced
  • balsamic vinegar, to serve
Warm the pitta bread in a toaster or grill and slice open. Stuff it with the lamb's lettuce, grapes and gruyere. Drizzle over the balsamic vinegar and serve at once, with a glass of orange juice for added vitamin C. 

Snack: strawberry milk shake 
Making your own milk shake with fresh fruits is a delicious way to get calcium. Try this one with strawberries for some extra vitamin C. It takes only five minutes to prepare. 

Ingredients
  • 100g fresh strawberries, washed and hulled
  • 150ml semi-skimmed milk
  • 1 tsp sugar
Place all the ingredients in a blender and whizz until smooth. Pour into a glass and serve at once. 

Dinner: creamy chickpea curry 
This is a mild and creamy vegetarian curry which is full of calcium and iron. You may be surprised to learn that curry powder also contains some iron. This curry serves four. 

Preparation time: 15 minutes 
Cooking time: 25 to 30 minutes 

Ingredients
  • 1 tbsp rapeseed or sunflower oil
  • 1 onion, roughly chopped
  • 1 clove garlic, crushed
  • 2.5cm fresh ginger root, grated
  • 2 to 3 tsp mild or medium curry powder
  • 6 cauliflower florets, washed and halved
  • 50g French beans, trimmed and halved
  • 200g carrots, cut into chunks
  • 400g can chick peas, drained and rinsed
  • 400ml can light or reduced-fat coconut milk
  • 1 tbsp chopped coriander
Fry the onion and garlic in the oil until soft. Add the ginger and curry powder and cook for a minute, stirring all the time to prevent sticking. Add a little water if necessary. 

Add the cauliflower, beans, and carrots and stir to coat with the spices. 

Finally, add the chick peas and coconut milk, stir, cover and simmer for 25 to 30 minutes until the vegetables are tender. Just before serving, add the chopped coriander. Serve the curry with plenty of rice and a glass of fruit juice.




Sumber rujukan disini
 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri