Wednesday, July 1, 2015

Mutiara Qalbu


PENEGASAN daripada Nabi Muhammad SAW bahawasanya orang yang muflis dari kalangan umatku ialah orang yang datang pada hari kiamat dengan membawa solatnya, puasanya, zakatnya dalam masa yang sama mereka datang juga dengan dosa-dosa memaki orang itu, menuduh zina orang ini, makan harta orang ini, mengalirkan darah orang, memukul orang. Maka ketika mana kezaliman-kezaliman pengkhianatan yang dilakukan oleh lidah, tangan dan segala macam itu, maka  dia memberi orang itu yang telah dianiaya tadi dari pahala-pahala kebaikannya. Sehingga jika sudah habis pahala-pahala kebaikan maka diambillah kejahatan ataupun dosa orang lain yang telah dikhianati, diumpat, dikeji dan sebagainya, maka  dicampak keatasnya untuk dipikul dan tanggung, kemudian dia dicampakkan ke dalam neraka. (Hadis Riwayat Muslim).
Sesungguhnya puasa dan solat yang kita lakukan pada hari ini bukan untuk menjadikan kita orang yang muflis. Namun sebaliknya adalah penting untuk kita memahami falsafah Ramadan bahawa ia sebenarnya merupakan suatu tarbiah dan latihan menahan diri, bukan sekadar daripada lapar dan dahaga, tetapi juga menahan diri daripada melakukan sesuatu yang mendatangkan kemurkaan Allah. Bukan mudah untuk melunakkan hawa nafsu, atau menundukkan anak didik syaitan namun dengan sifat penyayang Allah memberikan satu program yang khusus dengan tatacara yang ditunjukkan oleh rasulullah sebagai bantuan daripada Allah untuk menjadi kita hamba-Nya yang soleh.
Kehebatan niat terletak kepada tiga perkara. Iaitu pada benarnya niat tersebut, pada kuatnya nekad dan azam niat itu, dan pada  keikhlasannya. Rasulullah bersabda : ‘Bahawa setiap amal itu bergantung pada niatnya’. (HR Bukhari dan Muslim) Oleh itu harus dipastikan bahawa sesuatu niat itu benar dan disertai dengan ilmu, agar ia tidak terpesong.
Rasulullah juga bersabda: ‘Semua amalan anak Adam digandakan kebaikannya daripada sepuluh kali ganda serupa dengannya sehingga tujuh ratus kali ganda.’ Namun Allah berfirman: ‘Kecuali puasa adalah untuk-Ku, dan Aku sendiri yang akan membalasnya. Dia sudah meninggalkan makan minumnya dan hawa nafsunya kerana Aku, maka serahkan pada Ku, Aku yang memberikan ganjaran kepadanya.’ (Hadis Qudsi). Maka kita perlu tanamkan niat bahawa segala ibadah pada sepanjang Ramadan ini dilakukan hanya untuk mendekat diri dengan Allah Azza wajalla. Ada beberapa kaedah untuk menguatkan niat agar sentiasa berada dalam rahmat Allah. Antaranya dengan bermonolog dengan Allah dan berniat untuk berada dekat dengan-Nya, selain berniat agar Allah memperbaiki diri dan segala ibadah yang dilakukan di sepanjang Ramadan ini.
Apabila kita menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan, ia seolah-olah melihat diri melalui cermin dan mampu melihat segala kekotoran dan kecacatan di dalam hati. Semakin terserlah kelemahan diri, pada ketika itulah kita mengharapkan diri diperbaiki Allah. Waktu inilah kekuatan niat diperlukan dan saling ingat-mengingati antara satu sama lain agar diri sentiasa dekat dengan Allah dan menjadikan Ramadan kali ini lebih baik daripada yang sebelumnya.
Adalah sesuatu yang mengecewakan jika kita tidak benar-benar mengenali Allah dan menganggap Allah hanya akan mengurniakan sesuatu setelah kita meminta sahaja. Persepsi ini akan menyebabkan kita sentiasa berada dalam kegusaran. Walhal pada hakikatnya Allah itu Maha Kaya dan Maha Berkuasa. Cuba renungkan alam sarwajagat yang diciptakan-Nya, ditadbirkan berada dalam keadaan yang tersusun rapi kejadian dan pergerakannya. Jika kita hayati bagaimana di dalam Al-quran menggambarkan kebesaran Allah, sudah tentunya kita akan menyedari bahawa masalah yang membelenggu diri selama ini, sebenarnya terlalu kecil sifatnya dan dengan kuasa Allah mampu menarik kembali segala kesulitan itu pada bila-bila masa sahaja.
Sekiranya Allah belum menarik kembali kesukaran dan ujian yang dihadapi, ia berkemungkinan kerana ada banyak hikmahnya kepada diri kita. Sebab itu kita perlu menyiapkan diri untuk menerima sesuatu ujian dengan hati yang lapang dan penuh kesabaran. Sesungguhnya Allah itu Maha pemberi pertolongan, bermula sejak kita lahir kedunia sehingga ketika kita kembali menemuinya.
Walau dalam apa jua situasi sekalipun, contohnya ketika berada di dalam kesesakan jalan raya, adalah wajar untuk kita sentiasa mengingati dan bertawakal kepada Allah,  secara tidak langsung ia mampu memberikan ketenangan kepada diri.
Renungilah firman Allah SAW;‘Sesungguhnya lelaki dan perempuan muslim, lelaki dan perempuan mukmin, lelaki dan perempuan yang tetap dalam ketaatan, lelaki dan perempuan yang benar, lelaki dan perempuan yang sabar, lelaki dan perempuan yang khusyuk, lelaki dan dan perempuan yang bersedekah, lelaki dan perempuan yang berpuasa, lelaki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, lelaki dan perempuan yang banyak menyebut nama Allah, Allah telah menyediakan untuk  mereka keampunan dan pahala yang besar.’(Surah al-Ahzab: 35). Semoga kita beroleh segala kelebihan ini melalui tarbiah Ramadan yang Allah kurniakan khusus kepada kita umat Muhammad SAW.


Sumber & Petikan dari sini

Monday, June 29, 2015

#kosongkosong







Wednesday, June 10, 2015

SEMANGAT YANG HILANG





AYUH SAHABAT…KEMBALIKAN SEMANGAT MU!

Mulakan hidup anda hari ini dengan penuh keceriaan bersama sinaran cahaya mentari pagi yang cerah dengan penuh semangat, berfikiran positif dan penuh tenaga! Sinaran baru untuk anda...

Lupakan seketika segala kesedihan dan kepedihan seperti hilangnya kegelapan pabila di terangi sinaran mentari pagi yang terang. Lupakan segala kesakitan dan kegagalan semalam umpama mentari pagi yang megah menyinar menerangi alam dan terus bersinar terang serta naik meninggi tanpa rasa gentar.

Kembalikanlah semangat dan kekuatan anda untuk teruskan melangkah. Lupakanlah segala yang menjadi penghalang, teruslah maju kehadapan...

Sinaran mentari pagi yang muncul, mula menunjukkan tenaganya. Semakin lama semakin meninggi dan semakin terang untuk menerangi alam ini. Jadikan ianya sebagai satu semangat dan kekuatan untuk kita menempuh hari ini. Semangat untuk mengharungi segala cabaran! Semangat untuk berjaya! 

Semoga anda dapat memulakan hari ini dengan penuh semangat dan ceria. Semoga anda mendapat kekuatan dan semangat dalam menempuh segala halangan dan cabaran yang menanti dan semoga sinaran cahaya mentari pagi ini memberikan anda satu permulaan dan semangat baru agar melupakan semalam yang sepi dan muram.

Umpama sinaran cahaya mentari yang menerangi alam yang indah ini, begitulah juga terangnya jalan yang tersedia untuk anda. Berfikiranlah dengan positif dan penuh bersemangat! Semoga ianya memberi sinaran baru buat permulaan yang cemerlang!

by - Datuk Dr Maznah Hamid

Monday, March 18, 2013

Kenapa..???





anyone please help me...
kenapa ye status unpaid? bulan lepas cash out sampai hari ni xdapat lagi
selalu berapa lama baru dapat ye?
oh, sebenarnya sejak 2009 mula berbloging 2013 baru cash out!
kikiki... 
apapun Alhamdulillah rezeki...
opss total earning terpaksa dirahsiakan sebab takut kena rompak
hehehe...
tapi kenapa unpaid pulak ni...??????

Sunday, September 30, 2012

Pengalaman Bersalin





Bismillahirrahmanirrahim.... Alhamdulillah entry pertama sebagai seorang ibu.. hehe.. usia baby dah masuk 2bulan baru nak up entry.. kui2... almaklumlah anak sulung.. sampai hari ni duk rasa macam "eh, aku dah ada anak? " apapun, rasa macam hidup dah lengkap sekarang ni... eceli entry ni dah lama berkepok dalam draft tu.. tapi setengah jerk.. so hari ni mudah2an dapat la publish entry ni.. xlarat dah nak simpan. hakhak

al-kisah pengalaman bersalin saya yang pertama merangkap anak sulung... eh, nak start dari mana ni?? ngeeee~ ok2... 29 Julai hari tu bersamaan ahad.. lebih kurang jam 9 pagi saya tersedar dari tidur.. biasalah bulan puasa lepas sahur tunggu azan then lepas solat tidur la kan?? heee... oh, time tu saya adalah keseorangan dirumah berikutan *wah! suami ada kat tempat kerja..ok dia kerja hari tu. sedar2 dari tidur rasa macam nak yak je kan... duduk termenung la dulu... kot2 nak rasa apa pulak.. aleh2 bangun2 katil rasa semacam... jadi setelah diteliti petanda nak bersalin sudah keluar... perasaan time tu sanagt cool... call husband cakap ada turun darah plus lendir.. tapi sikit. saya yang sangat xsabar nak bersalin terus ajak husband pergi hospital.. kekeke... sebelum pergi tu siap mandi manda dulu... ok sangat rileks... sampai hospital doc cek bukaan jalan...

"ok memang tanda sudah ada tapi jalan xbuka lagi.. jadi awak balik dulu ye".... pasraaahhhh... jadi moh le kita balik dulu... masa kat rumah tengahari tu ada rasa sikit2 sakit tu... tapi buat derk je... lagipun xpandai nak set2 time kan, berapa kali rasa sakit dengan tempoh masa tu... tapi rasa sakit makin kuat bila nak ke petang... saya dah start timing.. mula2 xkonsisten sangat... kadang2 15minit sekali rasa sakit... kadang2 setengah jam... lepas tu teruuusssss 10minit sekali sakit... sampai la ke malam... 5minit sekali sakit.. baru saya tau, sakit tu sampai xboleh berjalan.. ate? macam mana saya nak amalkan petua mandi untuk kurangkan rasa sakit??? duduk xkena, baring xkena, berdiri xkena.... aiihhhhh... ok malam tu my sis ada datang ke rumah konon nak hantar adik saya sebagai teman kat rumah... aleh2 dia paksa pergi hospital dan malam tu jugak saya terus admit... walaupun bukaan baru 2cm..

malam 2 dalam ward memang saya xboleh tidur langsung... sakitnya hanya Allah saja yang tau.. eh, dan orang2 yang pernah merasainya.. hehe.. nak2 pulak husband xdibenarkan untuk teman.. oh ye, saya bersalin di hospital ampang.. layanan ok la.. 5bintang saya bagi untuk staff nurse di labour room! opss staff labour room saja ok.. haha.. ok sambung story.. rasa sakit masa kat ward tu memang saya sampai rasa nak operate saja.. jeles tengok patient lain yang sangat rilekssss menunggu saat untuk di operate.. siap berlari lagi dalam ward. huh! ok2 xpa.. pahala nih... hari Isnin, 30 Julai... rasa xtahan sangat sakit.. sampai merayu dekat doc... hehehe.. doc sangat baik sebab bagi semangat pada saya.. then dia cek bukaan jalan dah 4cm. yeay! boleh masuk labour room... tepat jam 2.30pm saya masuk labour room... alhamdulillah sepanjang saya menahan sakit dalam labour room tu husband sentiasa ada disisi... dia xputus2 bagi semangat pada saya... rasa bersalah pulak bila kenangkan balik dia kena marah sebab saya sakit sangat. hehe... maafkan ummi ye.. =P

tepat jam 6.05min petang bukaan dah 10cm.. dah tiba masa... dan pengalaman yang sangat berharga, xternilai rasanya saya bertarung nyawa hampir 3jam... menurut staff nurse.. kepala baby mendongak ke atas.. itu sebab baby macam susah nak keluar... dan akhirnyaaaaa... jam 9.08pm seorang bayi perempuan seberat 2.8kg telah selamat dilahirkan.. yeay! saya berjaya... syukur alhamdulillah... =) ... berkat 10 ramadhan... malam pertama saya seorang ibu yang tidur bersama baby disebelah..

thanks pada semua keluarga, sahabat, saudara mara yang mendoakan kesihatan dan kesejahteraan saya dan baby... sesungguhnya saya amat menghargai doa anda!

Tuesday, July 17, 2012

Perkembangan fetus - hamil 37 minggu

Berat bayi anda hampir 6.5 paun / 2.8 kilogram dan panjangnya lebih kurang 20 inci / 50 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Kepala bayi anda sudah memasuki dan merangkumi kaviti pelvis anda - dikelilingi dan dilindungi oleh tulang pelvis anda. Posisi ini memberi lebih ruang kepada kaki dan punggung bayi yang semakin membesar.

Kebanyakan bayi sekarang sudah mempunyai rambut yang lebat, dan sepintal rambutnya adalah antara 1 inci / 2.5 sentimeter panjang. Sebenarnya, sesetengah bayi tidak mempunyai rambut langsung. 

Bercakap tentang rambut, hampir semua bulu lanugo yang menyaluti bayi anda dari masa dia 26 minggu sudah hilang, begitu juga sebahagian besar verniks kaseosa, iaitu bahan yang putih yang membalutnya. Bayi anda akan menelan lanugo itu bersama bahan pembalut, dan sekresi-sekresi lain dan menyimpan semua ini dalam ususnya.
Ini semua akan menjadi buangan najis pertama bayi, iaitu bahan kehitaman yang bergelar mekonium.

Sekitar masa ini ramai wanita bimbang samada mereka akan sedar apabila proses bersalin sudah bermula bagi mereka.  




Friday, July 6, 2012

Perkembangan fetus - hamil 36 minggu

Bayi anda masih menambah berat badannya - lebih kurang 28 gram sehari. Beratnya hampir 6 paun / 2.7 kilogram dan panjangnya 19 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. 

Anda mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen anda dan juga sedar yang bayi anda sudah mula menurun. Ini diberi nama lightening iaitu peringanan, atau engagement iaitu penurunan kepala bayi; dengan ini paru-paru dan perut anda terasa lebih lapang - bernafas dan bermakan-makan akan menjadi lebih selesa. Namun begitu, perjalanan anda semakin kurang selesa - sebilangan wanita melaporkan yang mereka merasakan seakan-akan bayi hendak terkeluar. Juga, anda akan terasa seakan-akan sentiasa hendak ke tandas. Sediakan nutrisi yang diperlukan di masa penghujung ini dengan panduan makanan sempurna.

Berita baik ialah bahawa menjelang akhir minggu ini, kehamilan anda sudah cukup bulan dan anda akan melahirkan bila-bila masa. (Bayi antara 37 minggu dan 42 minggu dianggap cukup bulan - bayi yang dilahirkan sebelum 37 minggu ialah pramatang dan selepas 42 minggu ialah lewat waktu atau post-term.) 

Semasa janji temu mingguan anda, doktor akan memeriksa anda untuk melihat samada anda sudahpun mendilitasi (apabila serviks membuka) dan mengembang (apabila serviks menjadi nipis). Doktor juga akan memeriksa apakah posisi bayi untuk menentukan sejauh mana bayi sudah jatuh ke dalam pelvis. Informasi ini akan dimasukkan ke dalam nota materniti anda supaya doktor anda maklum akan posisi bayi apabila tiba masa untuk melahirkan. 


sumber disini


sekarang ni asyik duk tanya pakcik google tanda2 nak bersalin.. antara tanda2 yang dah saya alami macam sakit di celah kelangkang, kejap2 nak membuang, sakit & lenguh2 dibahagian pinggul, tulang belakang, kerap kentut *hehe*, rasa ringan tu ada sikit tapi bila nak berjalan memang xselesa.... pastu..pastu...eh dah xingat.. cuma yang betul2 nak bersalin macam air ketuban, keluar lendir merah or coklat tu belum lagi.. haa kalau yang tu.. dah kena cepat ke hospital lah.. errmmm... xdapat nak bayangkan macam mana situasi tu nanti. moga2 dipermudahkan. ok, dalam otak saya ni xmau la kalut2 or panic2 yang macam dalam drama tu kan ekekee... nak cool n tenang jerk.. dah siap pesan kat suami... nanti dah sampai masa jangan panic tau.. huuu... barang2 nak ke hospital dah lengkap.. so ini checklistnya :

HOSPITAL CHECKLIST

*ummi*

Kad Merah
IC
H/P
Baju
Kain Batik
Stokin
Peralatan Mandi
Tafsir
Maternity Pad
Tuala
Minyak Angin
Air Zam Zam
Termos
Sweater
Nursing Bra

*baby*

Baby Diapers
Baju
Minyak Telon
Baby Wipes
Tuala Mandi
Stokin/Sarung Tangan
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung
Barut
Topi


almost done...tinggal nak packing masuk beg je.. cuma barut n minyak telon tu masih ada kat my sis... nak bagi sumbangan katanya.. dan saya order set bersalin kat dia.. memandangkan minyak telon tu dah siap dalam set tu so kena tunggu pi ambik kat dia la.. adeh udah le jauh nun setia alam sana..  ermm.. ke ada lagi yang nak kena bawak???? 


#lagu butterfly #dejavu di Kinabalu sudah ditukar kepada Surah Maryam alunan Syeikh Said al-Ghamidi...eceli saya suka dengar Syeikh Misyari lagi.. tapi xdapek pulak nak tepek sini.. al-Ghamidi pun sedap jugak.. =)


Monday, July 2, 2012

Perkembangan fetus - hamil 35 minggu

Berat bayi anda sekarang 5.25 paun / 2.4 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Anda mungkin dapat melihat siku, kaki atau kepalanya menonjol dari perut anda apabila dia mengeliat dan bergeliang-geliut. Tidak lama lagi, apabila dinding uterus dan abdomen anda meregang sampai menjadi nipis dan membenarkan lebih banyak cahaya masuk, bayi anda akan mula mengaturkan aktiviti-aktiviti hariannya secara berkitaran. 

Minggu ini si manja kecil sudah menunjukkan kuku-kuku jari dan mempunyai sepasang buah pinggang yang terbentuk sempurna. Heparnya sudah boleh memproses beberapa keluaran buangan. 

Cecair amnion semakin mengurang dan bayi lebih memenuhi ruang dalam uterus, yang telahpun berkembang seribu ganda saiz asalnya. Anda mungkin telah menambahkan berat badan anda antara 25 ke 30 paun / 11 ke 13.6 kilogram dan penambahan ini sampai memuncak pada minggu ini. Pusat anda pun sudah menjadi besar dan terbonjol keluar. Anda mungkin terasa agak sesak nafas sebab bahagian atas uterus anda telah naik dan mencecah tulang rusuk anda. Cuba ambil posisi merangkak atas tangan dan lutut jika mahu menarik nafas dalam. Walaupun tekanan ke atas pundi kencing anda menyebabkan anda kerap ke bilik air, jangan kurangkan minum air - bayi anda memerlukan banyak cecair. Tapi adalah baik jika anda mengurangkan minuman berjenis diuretik seperti teh dan kopi, sebab ia akan membuat anda kencing dengan lebih kerap. 




Wednesday, June 27, 2012

Dejavu di Kinabalu

oh... Assalamualaikum blog! xpernah2 update tengah2 malam.. tetiba jerk.. ahah! penangan Dejavu di Kinabalu la nih... gigih tuh search lagu kat youtube tepek kat blog. heheee... now dah boleh baca entry sambil dengar lagu.. huhuuu~ agak ketinggalan sikit entry pasal cite nih.. bukan apa, nak layan dulu.. 1st episod n 2nd episod memang xtengok pun masa mula2 keluar kat tv3 hari tuh.. alih2...saya duk rumah macam bosan jerk.. try la layan kat tonton.. eh...eh... macam best jugak cite ni kan??? nak2 lagi ada Aqashaaaaaaa....~ ngeee.... my fav actor jugak tuh.. so apalagi... mula la pukul 7 melekat depan tibi.. OST pun best.. layaaaaannn...~ eh, kualiti gambar cite ni pun cantik jugak.. almaklumlah diorang shooting kat Kundasang nun di Sabah sana.. maunye xcantik! disamping kita pun boleh menikmati keindahan ciptaan Allah sama kan... tunggu nak pergi sana entah bilaaa... nak panjat Gunung Kinabalu tu..??? mimpiiiii je laaahh... heeee .. jadi, sambil2 buat kerja tu boleh la dengar2 lagu ni... =)




Ketika waktu mendatangkan cinta 
Aku putuskan memilih dirimu 
Setitik rasa itu menetes 
Dan semakin parah 

Bisa ku rasa getar jantungmu 
Mencintaiku apa lagi aku 
Jadikanlah diriku 
Pilihan terakhir hatimu


Butterfly terbanglah tinggi 
Setinggi anganku untuk meraihmu 
Memeluk batinmu yang sempat kacau 
Karna merindu


Butterfly fly away so high 
As high as hopes I pray 
To come and reach for you 
Rescuing your soul
 That previous messed up false me and you


Jalan ini jauh 
Namun kita tempuh 
Bagai bumi ini 
Hanya milik berdua

Biar ku berlebihan 
Mendekatimu 
Namun ku tunggu




eh.. #Ameera dah start... =P!

Sunday, June 24, 2012

Perkembangan fetus - hamil 34 minggu


Berat bayi anda sekarang 4.7 paun / 2.2 kilogram dan panjangnya ialah lebih kurang 18 inci / 45 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Dia semakin gempal dan bulat - dia akan memerlukan lapisan-lapisan lemaknya untuk mengaturtepatkan suhu badannya. 

Jika sebelum ini anda belum lagi mula bercakap dengan bayi anda, ini adalah masa yang baik untuk memulakannya - pada 35 minggu kehamilan, pendengaranbayi sudah terbentuk dengan sempurna. Jangan pula terasa malu jika anda sudahpun berbual menggunakan cakap pelat bayi. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa bayi baru lahir memberi lebih perhatian kepada nada suara yang tinggi. 

Jika anda merasa bimbang tentang kemungkinan berlakunya pelahiran pramatang, anda akan bersenang hati untuk mengetahui bahawa 99 peratus daripada bayi yang lahir pada 35 minggu kehamilan boleh hidup di luar rahim - dan majoriti tiada menghadapi masalah yang serius. Walaupun sistem saraf pusat bayi anda masih belum matang sepenuhnya, paru-parunya sudah hampir matang sepenuhnya sekarang. 

Ramai wanita mula merasakan sensasi semut-semutan dan kebas di daerah pelvis atau rasa sakit apabila mereka berjalan. Ini mungkin disebabkan sendi-sendi pelvis meregang, sebagai persediaan untuk kelahiran. Jika anda merasakan betul-betul tidak selesa, beritahu doktor anda dan rujuklah tip-tip membantu diri kami. 


sumber di sini

 
© Copyright 2035 Blog Ummu Azraa
Theme by Yusuf Fikri